Kategorisiz

E-Fatura Mükellefi Nedir? 

E-Fatura Mükellefi Nedir

E-Fatura, değerli kağıda orijinal olarak basılmış, belirli bir formatta standartlaştırılmış ve değiştirilemeyecek şekilde mühürlenmiş bilgileri içeren elektronik bir belgedir. E-Fatura yeni bir belge türü değildir. Aksine kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Elektronik fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın merkezi platformu üzerinden alıcı ve satıcıya iletilen belgedir. 

Normal fatura sistemine göre hız, maliyet gibi birçok avantajı bulunmaktadır. E-Fatura sistemine sahip alıcı ve satıcı bu avantajlardan kolayca yararlanabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-Fatura sisteminde amaç tek format ve standarda uygun satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu oluşturmak. 

E-Fatura Mükellefi Kimdir?  

Resmi gazetede yayımlanan yasaya göre, 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler (gerçek veya tüzel kişiler) e-Fatura mükellefidir. 

Mal ve hizmetlerin alışı, satışı, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin İnternet ortamı üzerinden gerçekleştirilmesinde aracılık eden 2018 veya 2019 hesap dönemleri, 2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ilegayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-Fatura mükellefi olarak kabul edilmektedir.  

E-Fatura Mükellefi Nasıl Olunur? 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı bu üç yöntem izlenerek kolayca e-Fatura mükellefi olunabilir. E-Fatura Uygulaması’na kayıt olmak isteyen kullanıcılar; 

Gelir İdaresi Başkanlığı e-Fatura Portal Uygulaması üzerinde yer alan başvuru formunda mükellef ve firma sorumlusu bilgilerini doldurarak kayıt yaptırabilir, 

Altyapıları uygunsa kendi bilgi işlem sistemlerini, Başkanlık sistemine tam entegrasyon sağlayarak e-Faturadan yararlanabilir veya, 

Başkanlıktan özel entegrasyon izni alan sertifikalı kurumların sistemi aracılığıyla Elektronik Fatura Uygulaması’nı kullanabilirler. 

Kayıtlarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasından yararlanan kullanıcılar; Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderebilir ve sistemde kayıtlı kullanıcılardan e-Fatura alabilirler. E-Faturalarını bilgisayarlarına indirerek elektronik ortamda muhafaza edebilir veya istendiğinde ibraz edebilirler. 

Bir Mükellefin E-Fatura Mükellefi Olduğunu Nasıl Anlarız? 

Bir mükellefin fatura düzenleme yetkisi olup olmadığını anlamak ve bunu e-Fatura kapsamında sorgulamak için efatura.gov.tr adresindeki e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi’ne bakarak öğrenilebilir. Karşınıza çıkan ekranda ilgili alanlara; Faturayı düzenleyen mükellefin vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarası ve ardından ekrandaki güvenlik kodu doğru bir şekilde girilmelidir. 

Kimler E-Fatura Mükellefi Olmak Zorundadır? 

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Fatura uygulamasına kayıtlı tüm mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mal ve hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak göndermeleri ve almalarını zorunlu kılmıştır. 

  • 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1/1/2020 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur.
  • 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ilegayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin; 1/7/2020 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
  • 2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ilegayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin; ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, e-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur.
  • 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kapsamındaki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisanslı mükelleflerin; 1/7/2020 tarihinden itibaren, e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
  • İnternet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri ile, internet ortamında internet reklamcılığı hizmeti veren aracıların; 1/7/2020 tarihine kadar başvurularını ve hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur. 
  • 5957 sayılı kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan mükelleflerin; 1/1/2020 tarihine kadar başvurularını ve hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur. 

E-Fatura’nın Avantajları Nelerdir? 

İşletmenizin maliyetini azaltır; basım, gönderim ve arşiv maliyetinden kurtulursunuz. 

Zamandan tasarruf ettirir; faturalarınzı daha hızlı hazırlarsınız, fatura gönderim ve onayı birkaç dakikada gerçekleşir, gelen ve giden faturalar anında şirket nakit akış planına dahil olur ve faturaların ibrazı kolay ve hızlıdır. 

Çevre dostu ve tasarrufludur; kağıt fatura bastırmanıza gerek kalmamakla birlikte, fatura oluşturmada kesilen ağaç sayısını azaltarak çevreyi korur. 

Faturalarınızı minimum hata ile üretilir; otomatik veri kaydı sayesinde hata payını en aza indirirken, faturanıza ilişkin bilgilerin kontrolü ve doğruluğu sağlanır, fatura uyuşmazlığı varsa çözümü oldukça kolaydır. 

E-Fatura için Mali Mühür Gerekli Midir? Mali Mühür Nasıl Alınır? 

E-Fatura uygulamasını kullanan mükelleflerin mali mühür almaları zorunludur çünkü mali mühür, e-Faturaya ait bilgi bütünlüğünü sağladığı bilinir ve böylece kaynağının inkar edilmezliğini garanti altına alınmış olunur. 

Mali mühürün ancak Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden alınabilmesi mümkündür. Mali mühür sertifika işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Mali Mühür Sertifika İşlemleri” internet sitesinden hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. 

Daha sonra talep edilen ürün ve hizmete ait ücreti iki yöntemle ödeyebilirsiniz; kredi kartınız ile ya da Kamu banka hesap numarasına yatırarak. Ödeme esnasında dekont açıklama alanına “başvuru kodunuzu” yazdıktan ve ödeme tamamlandıktan sonra Sertifika Üretim Süreci başlamış olur. 

E-Fatura Nasıl İptal Edilir? 

E-Faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından değil yalnızca faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-Faturayı reddetmesi ile mümkündür. Alıcı kişi ya da kurum, e-Faturayı reddettikten sonra faturanızı e-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal edebilmeniz oldukça kolaydır. Unutulmaması gereken esas nokta; mali mühürlü veya e-imza ile mühürlenip gönderilen e-Faturanın iptalinin söz konusu olmadığı ve faturanın gönderildiği kurumun faturanızı 7 gün içerisinde iptal etmesi gerektiğidir. 

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Faturası Kesilir Mi? 

Karşı taraf bir e-Fatura mükellefi değilse evet e-Arşiv faturası kesilebilmesi mümkündür. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde açıklanan tebliğe göre, eğer her iki taraf da e-Fatura mükellefi ise e-Fatura kesilmesi zorunlu bir durumdur. Ancak, her iki taraftan yalnızca biri bile henüz e-Fatura uygulamasına kayıt olmamışsa, o hâlde e-Arşiv faturası kesmek de mümkündür. 

Ücretsiz E-Fatura Nasıl Kesilir? 

İlk olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden e-Fatura Portal Uygulaması’na giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş bilgilerini doldurduktan sonra portalı kullanmaya başlayabilir, e-Fatura kesmek için ise portal içindeki modülde yer alan e-Arşiv Portal’ı seçebilirsiniz. 

E-Fatura Nasıl Arşivlenir? 

E-Faturalarınız tamamen elektronik bir ortamda arşivlendiğinden, çıktı alıp saklama gibi bir yasal zorunluluğunuz bulunmuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden e-Arşiv görüntüleme modülünü kullanarak arzu ettiğiniz işlemleri kolayca gerçekleştirebilmeniz mümkün. 

E-Fatura Kesmek Zorunlu Mu? 

421 numaralı kanun tebliğine göre 2014 yılı ve devamındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzerinde olan firmaların e-Fatura uygulamasına dahil olmaları ve e-defter tutmaları zorunlu kılınmıştır. 

E-Fatura konusu hakkında halen soru işaretleriniz mi var? Konunun uzmanlarından doğru ve güvenilir bilgiye ulaşarak işlemlerinizi yapmak isterseniz; şirketlere muhasebe, mali ve finansal danışmanlık, finansal raporlama gibi pek çok alanda 20 yılı aşkın tecrübesiyle Taxation İstanbul markası altında yönetim ve bütçe danışmanlığı hizmeti verdiğimiz firmamız ile iletişime geçebilir, nitelikli çözümlerimiz sayesinde sorularınıza kolayca yanıt bulabilirsiniz. 

Önceki yazımıza https://www.taxationistanbul.com/imza-sirkusu-nedir-nasil-alinir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

One thought on “E-Fatura Mükellefi Nedir? 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.