Kategorisiz

Mobil İmza Nedir? Nasıl Alınır?

Mobil İmza Nedir? Nasıl Alınır?

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sonucunda internet üzerinden verilen hizmetlere yönelik ilgi her geçen gün artıyor. İnternet kullanımı yaygınlaştıkça kamuda ve özel sektörde verilen pek çok hizmete cep telefonu ve internet üzerinden erişim artmakta. Oluşması muhtemel güvenlik açıklarını önlemek için ise farklı çözüm yolları devreye giriyor. Bu çözümlerden biri olan mobil imzalar, internet üzerinden gerçekleşen resmi işlemlere hukuki geçerlilik kazandırmakta. GSM operatörleri tarafından verilen ve gerçek imza niteliğinde olan bu imzalar, bireysel kullanıcıların kamuda ve özel sektörde pek çok hizmete daha hızlı ve güvenli şekilde erişimini olanaklı kılmakta. Peki mobil imza nedir, nasıl alınır ve nasıl kullanılır? Mobil imzanın kullanım alanları ve faydaları nelerdir? Bu yazıda bu konulara kısaca temas edeceğiz.

Mobil İmza Nedir?

Mobil imza kısaca, dijital ortamda hazırlanan dokümanların imzalanması için kullanılan özel bir sistemdir. Bir dizi sayısal veriden oluşan mobil imzalar, GSM operatörleri tarafından tıpkı aylık internet paketleri gibi sunulan bir hizmettir. Dijital dünyada hazırladığınız bir belge veya dokümanın hukuki bakımdan geçerli hale gelmesi için özel bir imza sistemiyle imzanız gerekir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında yer alan mobil imzalar, cep telefonu kullanılarak edinilen elektronik imzadır. Ve ıslak imzalar ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Bu sistemin en önemli avantajı, kullanıcılara istedikleri yerden ve güvenli bir şekilde evrak imzalama ve resmi işlemde bulunma imkanı kazandırmasıdır.

Günümüzde elektronik imzalar konusunda geniş bir çeşitlilik mevcut. Kısaca ifade edecek olursak elektronik imza, kullanıcının kimliğini elektronik ortamda tanıtan ve mesajı onayladığını gösteren bir imza formatıdır. Islak imzalarla aynı hukuki geçerliliğe sahip elektronik imzalar, elektronik ortamda sahte imzayı önler. Aynı zamanda da belge ve evrakların herhangi bir tahrife uğramaksızın iletimini sağlar. Elektronik imzaların dijital bir belgeye eklenen veya dijital bir kalemle atılan farklı çeşitleri mevcuttur. Bu bağlamda mobil imza, cep telefonu ve SIM kart kullanılarak ilgili yasal mevzuata uygun şekilde elektronik imza işlemini sağlayan uygulamadır. Halihazırda mobil elektronik imza hizmeti, sadece GSM operatörleri tarafından verilen bir hizmettir.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Bu hizmet GSM operatörleri tarafından verildiği için, mobil imza almak isteyenler öncelikle GSM operatörünün herhangi bir şubesine başvurmalıdır. Hattın sahibi ile kullanıcısı farklıysa, başvuru sırasında ikisinin de hazır bulunması gerekir. Mobil imzaya başvuru sırasında nüfus cüzdanınızın veya TC kimlik numarası bulunan resmi bir belgenin yanınızda olması gerekir. Ayrıca SIM kartınız mobil imzaya uyumlu olmalı. Aksi durumda bu hizmeti almak için SIM kartınızı değiştirmeniz gerekir. Buna karşın telefon numaranızda bir değişiklik oluşmaz.

Mobil imza nasıl alınır diye merak edenler imza başvurusunu, kullandıkları GSM operatörüne bizzat yapmalı. Halihazırda bu hizmet sadece şubeler üzerinden verilmekte. Böylelikle elektronik imza hizmeti daha güvenli hale gelmekte. Ülkemizde hizmet veren 3 GSM operatörü, bu hizmeti farklı paketler içinde kullanıcılarına sunmakta. Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone’a mobil imzayla ilgili başvuru yapmanız mümkün. Başvurunuz sırasında servis paketinizi seçmeniz gerekir. Ardından mobil imzanız aktive olur.

Mobil İmzayla Uyumlu SIM Kart Nedir?

Mobil imzayla ilgili başvurunuz sırasında SIM kartınızın mobil imzayla uyumluluğu kontrol edilir. Bu hizmetten yararlanabilmeniz için SIM kartınızın 128K SIM kart olması gerekir. Eğer 64K SIM kart kullanıyorsanız, imza başvurunuz sırasında SIM kartınızı değiştirmelisiniz. Aslına bakarsanız 64K ile 128K SIM kartların internet hızı, SMS gönderimi ve diğer konularda hiçbir farkı yoktur. Başka bir deyişle, 128K SIM kart kullanmaya başladığınızda örneğin mobil internet hızınız değişmez. Ancak mobil imzadan yararlanmak isteyenlerin 128K SIM kart kullanmaları gerekmekte.

Şirket Hattı İle Mobil İmzayı Almak Mümkün Müdür?

Mobil imzayla ilgili en merak edilen konulardan biri de şirket hattı ile mobil imzanın alınıp alınamayacağıdır. Kısaca ifade edersek, bunun olması için firmanın imza yetkilisinin, mobil imzayı kullanacak kişinin imzaladığı taahhütnamede yer alan ilgili kısmı doldurması gerekir. Taahhütnameye şirket adına onay verildiğinde hat kullanıcısının mobil imzası aktive olur. Ayrıca kurumsal aboneliklerde hem kurum yetkilisi hem de mobil imzayı kullanacak çalışanlar taahhütnameyi imzalamak durumunda. Böylelikle kurumsal abonelerin imza şifresi aktive olur.

Mobil İmza Nasıl Kullanılır?

Mobil imzanın çalışma prosedürü GSM operatörlerine göre değişir. Ancak temel olarak benzer bir süreç söz konusudur. Mobil imzayı kullanmak için öncelikle imzayı kullanacağınız uygulamayı açın. Yapacağınız işlemin ardından “Onay” ekranı karşınıza çıkar. Bu aşamada uygulama, yaptığınız işlemi onaylayıp onaylamadığınızı sorar. İşleme onay vermek istiyorsanız “Tamam” butonuna basın. Ardından işlemin parmak izi ekranınıza düşer. Uygulamada ve telefonunuzda karşınıza çıkan kodlar birbirini tutuyorsa onayı verin. Son aşamada sistem mobil imzanızı ister. Şifrenizi girerek “İmzala” butonuna bastığınızda mobil imzanız devreye girer.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

• e-Devlet Kapısı’nda sunulan tüm hizmetlerde,
• İnternet üzerinden verilen kamu hizmetleri ve sosyal güvenlik uygulamalarında,
• İnternet bankacılığı ve online finansal işlemlerde,
• e-ticaret işlemlerinde mobil imzayı kullanmak mümkündür.

e-Devlet Kapısı’na Mobil İmzayla Nasıl Girilir?

Mobil imzayla e-Devlet Kapısı’nda kimlik doğrulamak için şu adımları izlemeniz gerekir. Öncelikle giriş menüsünden “Mobil İmza” kısmını seçin. Ardından TC kimlik numaranızı ve mobil imzanızın olduğu cep telefonu numaranızı girin. GSM operatörünü seçtikten sonra “Devam Et” tuşuna basın. Telefonunuza gelen imza metni özetini imzaladıktan sonra işleme devam edebilirsiniz. İşleme son vermek isterseniz “İptal” kısmını seçmeniz yeterli.

Mobil İmzanın Faydaları Nelerdir?

• İmza ve onay süreçlerini hızlandırır, zaman ve emek kaybını önler.
• Kullanıcılara istedikleri yerden evrak imzalama imkanı kazandırır.
• Sırada veya kuyrukta beklemeyi ortadan kaldırır.
• Dijital ortamlarda gerçekleşen resmi işlemlere hukuki geçerlilik sağlar.
• Dijital belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını taahhüt eder.
• Gereksiz yere kağıt kullanılmasını önleyerek doğanın korunmasına katkı sağlar.

Mobil İmza Ücretli Midir?

Mobil imzalar GSM operatörleri tarafından verildiği için belli bir ücretlendirmeye tabidir. Ücretleri GSM operatörleri belirler. Ve GSM operatörlerine göre ücretler farklılık gösterir. Ayrıca servis paketlerinin süresine göre de fiyat farklılıkları mevcuttur. Mobil imzayla ilgili hizmet aldığınız GSM operatörünüzün belirlediği tutarı aylık servis ücreti olarak ödemeniz gerekir. Ücretler hakkındaki en güncel bilgileri ise GSM operatörlerinin internet sitelerinden edinebilirsiniz.

Mobil imzayla ilgili merak edilen konulara ışık tuttuğumuz bu yazımızı bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Taxation İstanbul olarak şirketlere muhasebeden finansa pek çok hizmet kalemini tek elden yürütmeleri için yönetim danışmanlığı yapıyoruz. Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone mobil imza hizmeti ile ilgili karşılaştığınız tüm sorunların çözümü için Taxation İstanbul’un yönetim danışmanlığı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Resmi kurumlarla sık sık görüşüyor ve işlem yapıyorsanız mobil imzayı kullanmanız birçok bakımdan avantaj sağlar. Mobil imzayla ilgili tüm sorunların çözümü için ise Taxation İstanbul her zaman yanınızda. Yönetim danışmanlığı alanında 20 yıllık bir deneyime sahip olan Taxation İstanbul, her türlü destek talebinize etkin ve pratik çözümler sağlamakta.

Maliyet muhasebesi, finansal danışmanlık ve mali müşavirlik gibi pek çok hizmeti Taxation İstanbul size sağlamaktadır.

Önceki yazımıza https://www.taxationistanbul.com/e-arsiv-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.