Kategorisiz

Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Arasındaki Farklar

Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Arasındaki Farklar

Şirket sahibiyseniz ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. İlk defa şirket açacak olanlar, çoğu kez bu iki kavramı birbirine karıştırabilir. Ön muhasebenin genel muhasebeden farkı nedir? İşletmenizde tüm işleri yönetmesi gereken kişi genel muhasebeciniz mi olmalıdır?

Şirketinizle ilgili tüm muhasebe çalışmaları sizi rahatlatmalı ve işlerinizi daha kolay yürütmenizi sağlamalıdır. Çoğu işletme, finansal işlemlerini bir muhasebeciye devrettiğinde rahat edeceğini düşünür, ancak geri planda kalan bazı işleri, sizin başka bir ekiple yürütmeniz gerekir. 

Hâlihazırda bir işletmede gerçekleşen finansal faaliyetlerin günlük olarak kaydedilmesi, sınıflandırılması ve raporlanması üzerine çalışan bir sistemdir. Bu sistem ile birlikte işletmedeki her türlü ticari faaliyet kayıt altına alınır. Muhasebe ise ikiye ayrılır. Bunlardan biri genel bir diğeri ise ön muhasebedir. Bu yazımızda sizlere ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklardan bahsedeceğiz.

Ön Muhasebe Nedir ve Neleri Kapsar?

İşletmeler tüm ticari işlemlerini bir mali müşavire devretse de kendi içlerinde yürütmeleri gereken bir sistem daha bulunur. Ön muhasebe olarak adlandırılan bu sistemle şirketteki her türlü ekonomik faaliyet kayda alınır.

Ön muhasebe elemanları, genel muhasebeye ulaşması gereken tüm işlerin sisteme ilk girişini yapar. Ön muhasebede çalışan kişiler, genel muhasebede yürüyen işlerin aksamaması için oldukça önemli bir görevi yürütürler. 

  • Cari hesap takiplerini yapmak,
  • Stokların takibini günlük olarak yapmak,
  • Her türlü veriyi sisteme girmek,
  • Genel muhasebe ile iletişim hâlinde olmak, 
  • Günlük kasa, pos ve ödeme kayıtlarını tutmak, kontrol etmek, 
  • Ödemeler (vergi, banka vb.) için takip gerçekleştirmek,
  • Kayıt evraklarını düzenlemek,
  • Her türlü raporlamayı gerçekleştirmek,

ön muhasebecilerin görevleri arasındadır.

Cari hesap takibinde ön muhasebeci, işletmenin kime ne kadar borcu ve alacağı olduğunu takip eder. Bu önemlidir çünkü bu kayıtlar doğru biçimde tutulmazsa alacak verecek konusu karışabilir. 

Cari hesap kayıtlarını vadeli biçimde kaydediniz, bu sayede nakit akışını da kolayca görebilirsiniz. Nereden ne kadar para geleceğini anlık görür, nakde sıkışık süreçler için de önlem alabilirsiniz. Yine nakit para ve poslardan gelen alacakları da günlük banka dökümleri ile takip etmek gerekir. 

Stokların takibi de belli dönemlerde yapılan sayımlar için oldukça önemlidir. Özellikle market ve alışveriş merkezi gibi yerlerde stokların takibi önemlidir. Günlük olarak takip edilmelidir. Gördüğünüz üzere ön muhasebe elemanı sadece veri girişlerinden sorumludur. İşletme kâr veya zarar etmiş, ilgilendiği bir konu değildir.

Ön muhasebe ile ilgilenmek istiyorsanız bunun için çok sayıda iş ilanı bulabilirsiniz. Bazı işletmeler eleman alımı yaparken bu iş için eğitim almış kişileri tercih edebilir. Üniversitelerin muhasebe bölümlerinden mezun kişiler işe alınabilir, ancak ön muhasebe yürütmek için lise mezunu olmak da yeterlidir. Tecrübe ise her zaman büyük avantajdır. Bugün işletmelerin ofislerde birçok takip, özel bilgisayar programları ile yürütülmektedir. 

Genel Muhasebe Nedir ve Neleri Kapsar?

Ön muhasebeden gelen tüm veri girişleri genel muhasebe için bir hazırlıktır. İşletmelerin gelirleri ile giderlerinin raporlanması ve takibi için genel muhasebeden yardım alınır. Ayrıca kâr veya zarar odaklı olmasa da tüm gelir ve giderlerin takibi burada yapılır. 

İşletmeye ait her türlü varlığın yanı sıra gelir ve gider tabloları burada tutulur. Ön muhasebe elemanlarının işlediği veriler üzerinden takip yaparlar. “Ön muhasebeciler için uzmanlığa gerek yok,” demiştik ama genel muhasebeci için bu durum böyle değildir. Bu alanda çalışanlar eğitim almış olmalıdır. 

İşletmenin kazançlarından doğan vergilerin, şirketin gelir ve giderlerinin takibini yapan genel muhasebe, finansal muhasebe olarak da bilinir. Ön muhasebeden gelen işlerin tutulduğu yer genel muhasebedir. Burada yapılan sınıflandırma işlemleriyle şirket ait her türlü varlığı, borcu, geliri ve gideri kontrol edebilirsiniz. Ön muhasebenin genel muhasebe ile karıştırıldığı doğrudur, ancak bu iki sistem arasında bazı farklar yok değildir. Genel muhasebenin kapsadıkları ve bu kişinin görevleri ve şunlardır:

  • Ön muhasebeden gelen işlerin bir sonraki aşamasıdır.
  • İşletmeye ait her türlü borç, gelir, gider ve bilanço gibi kalemleri inceler, devlete beyan eder.
  • Tüm muhasebe defter kayıtlarını tutar, gerekli kamu kuruluşları ile paylaşır. 
  • Vergi hesaplaması ve ilgili kurumlara beyanı ile ilgilenir. 

Muhasebe departmanlarında çalışmak isteyen kişilerin belli bir eğitimden geçmesi gerekir. Mali müşavirler, muhasebe mezunları bu birimlerde görev alır. Ön muhasebede olduğu gibi işin uzmanı olmayan kişilerin burada çalışması ve çalıştırılması doğru olmayacaktır. Bir şirket, muhasebe departmanına önem veriyorsa şirket içi ve dışı tüm para akışı noktasında rahat eder. Sık sık karıştırıldığı için tekrar belirtelim ki ön ve genel muhasebe arasında birtakım farklar vardır.

Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Arasındaki Farklar Nelerdir?

İş dünyasına ilk defa atılacak olan kişiler, ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. 

Ön muhasebede şirkete dair her türlü bilgi kayıt altına alınır ve burada muhasebe elemanları çalışır. Genel muhasebe ise bu girdilerin toplanarak her ay değerlendirildiği yerdir. Ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Ön muhasebe departmanlarında tüm bilgiler belli programlar vasıtasıyla sistemlere kaydolur. Genel muhasebeci ise bu bilgileri değerlendirir ve kullanır.
  • Genel muhasebe, işletmenin genel finans durumunu takip eder. 
  • Ön muhasebenin tüm girdileri sağlıklı işleyen bir genel muhasebe için şarttır. 
  • Devlete ve ilgili kurumlara yapılan tüm beyan işlemleri, genel muhasebenin görev alanındadır. 
  • İki durumda da para ile ilgilenme söz konusudur fakat ön muhasebe bu para ile ödeme yaparken genel muhasebeci, ödeme yapılacak olan para kaynaklarını bulur, sınıflar ve raporlar. 
  • İşletmenin tüm defter kayıtlarını resmî olarak genel muhasebeci tutar. 
  • İşletmeye dair tüm girdilerin kontrolü, varlıkların borçların takibi genel muhasebededir.

İki departmanın görevlerini birbirine karıştırmamak gerekir. Örneğin, ön muhasebeci fatura keser, müşteri ile olan cari hesapları kontrol eder, genel muhasebe ise bu ödemelerin kaynağını bulur. Sağlıklı bir biçimde çalışan ön muhasebe, yine aynı özenle devam eden genel muhasebe anlamına gelir. Şirketlerin çoğu bu konuda finansal danışmanlık almayı tercih eder.

Ön muhasebeden gelen veriler ile etkili bir departman yürütmek mümkündür. Ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar da dikkate alınarak işletmeler muhasebe işlemlerini yürütmelidir. Bu sayede şirketler finansal tabloları için finansal danışmanlık almış olurlar. Bu sayede çok daha emin adımlarla ilerleyen bir ticari şirket olmak mümkündür. 

Önceki yazımıza https://www.taxationistanbul.com/butce-planlamasi-neden-onemlidir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.