Kategorisiz

İnternet Üzerinden Online Şirket Kurmak

İnternet Üzerinden Online Şirket Kurmak

Online şirket kurmak, girişimcilerin yaygın olarak merak ettiği konuların başında gelir. Ticari alanda yasal olarak faaliyet gösterebilmek için şirket kurmak olmazsa olmazdır. Günümüzde girişimciler internet üzerinden şirket kurabilir. Online şirket kurmak meşakkatli bir süreç gibi görünse de esasında oldukça basit bir işlemler dizisidir. 

Gerekli evrakları, belirtilen sistemlere yükleyerek kolayca internet üzerinden şirket kurabilirsiniz. Bu şekilde internet üzerinden şirket kurmak girişimciler için oldukça avantajlıdır. Ticari sahada yasal olarak gelir elde etmek ve vergi ödeyerek iş yapabilmek isteyen girişimciler, kısa süre içerisinde şirket kurabilir.

İş Planınıza Uygun E-Ticaret Modelini Seçmek

İnternet üzerinden şahıs şirketi kurmak ve e-ticaret alanında faaliyet göstermek isteyen girişimciler, uygun bir e-ticaret modeli seçerek başlamalıdır. E-ticaret modeli, girişimcinin oluşturduğu iş planına göre seçilmelidir. İş planı temel olarak girişimcinin süreçleri nasıl finanse edeceği, hedef kitlesinin kim olacağı, e-ticaret oluşumunun nasıl faaliyet göstereceği gibi konularda bir yol haritası sunar. 

Girişimcilerin ölçeklerine göre iş planları farklılık gösterebilir ve iş planına göre bir e-ticaret modeli seçimi yapılır. E-ticaret modeli, satışların nasıl yapılacağının ve hangi platformların kullanılacağının belirlenmesini sağlar.

B2B

Türkiye genelinde yaygın olarak bulunan e-ticaret modellerinden biri olan B2B, “Business to Business”, yani “İşletmeden İşletmeye” şeklinde gösterilen faaliyetleri ifade eder. Bu e-ticaret modelinde işletme, satışlarını başka bir işletmeye yapar. Defter satışı yapacak olan bir işletmenin başka bir işletmeden kâğıt satın alması buna örnek olarak verilebilir. 

Öngörülebilir ve garantici olması açısından genç girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilir. İşletmelerin faaliyet gösterebilmek için başka satıcılara ihtiyaç duyması, B2B modelinin her şartta verimli bir model olmasını mümkün kılar. Fakat B2B modelinde bir iş kurarken daha fazla yatırım ve maliyet gerekir. Aynı zamanda diğer modellere nazaran alıcı bulmak daha zor olabilir. 

B2C

B2C “Business to Consumer”, yani “İşletmeden Müşteriye” iş modeli, e-ticaret sahasında yoğun olarak tercih edilen bir diğer modeldir. B2C modelinde işletme, temel olarak satışları belirlediği bir müşteri kitlesine yapar. Diğer e-ticaret modellerine göre büyümek daha kolaydır. 

Kurulum aşamasında büyük sermayeler gerektirmediği için online şirket kurmak ve e-ticaret alanında satış yapmak isteyen girişimcilerin ilgiyle tercih ettiği bir modeldir. B2C modelinde iş kurmak kısa sürede gerçekleştirilebilir. Müşteri hedef kitlesi reklam çalışmalarıyla kolayca genişletilebilir. Fakat aynı zamanda rekabetin fazla ve en uygun fiyatı sunmanın daha zor olduğu bir iş modelidir. 

C2C

C2C “Consumer to Consumer”, yani “Müşteriden Müşteriye” yapılan satışları temsil eden e-ticaret modelidir. Kişilerin sahip oldukları mal ya da ürünleri belirli platformlar, uygulamalar ve web siteleri üzerinden satmaları şeklinde gerçekleşir. Kendine has avantaj ve dezavantajları bulunur. Bütün süreç, satışı yapan kişinin yönetiminde olduğu için kâr marjını belirlemek, müşteri seçmek ve satışı iptal etmek daha kolaydır. Fakat satışın yapıldığı platformlar, satışlara çeşitli oranlarda komisyon yansıtabilir.

Online Şirket Kurmak İçin Gerekenler

Online şirket kurmak için gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi gerekir. Belgeler temin edildikten sonra gerekli sistemlere yüklenebilir ve kuruluş süreçleri başlatılabilir. Online şirket kurmak için gereken belgeler şunlardır:

  • Şirket kuruluş formu (İnternet üzerinden doldurulabilir),
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • İkametgâh (e-Devlet sisteminden alınabilir),
  • Mali müşavir vekâletnamesi (Mali müşavirler ile yapılacak kuruluşlar için),
  • İmza beyannamesi (Belirli bir ücret karşılığında noter şubelerinden alınabilir),
  • Kira kontratı veya tapu.

Başvuru yapılan iş modeline ve planına göre istenenler değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda bu belgeler kabul edildikten sonra kontrol ve tetkikler için de ekstra belgeler istenebilir.

Online Şirket Kurma Aşamaları

Online şirket kurmak için şu adımlar takip edilebilir:

  • İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır. Bu sisteme ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sisteme giriş için e-Devlet bilgileri yeterlidir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir. Aynı zamanda vergi numarası ve kullanıcı kodu da giriş aşamasında kullanılabilir. 
  • Sisteme başarıyla giriş yaptıktan sonra “Sicil Bildirimleri” kısmından “İşe Başlama” butonu seçilir ve online şirket kurmak için gerekli adımları içeren sayfa belirir. 
  • Beliren ekranda işletme adresi, faaliyet kodu ve vergi dairesi bilgileri için gerekli alanlar doğru bir şekilde doldurulur. Ticari faaliyetlerin gerçekleşeceği stüdyonun, garajın, atölyenin adresi “İşletme Adresi” bölümüne girilir. E-ticaret faaliyetlerini evlerinden yürütecek işletmeler kendi ev adreslerini yazabilir. NACE (faaliyet) kodu bağlı olunan ticaret odasından, SGK sicil numarasından ya da vergi levhasından öğrenilebilir.
  • Kurulacak şirkette işçi ya da işçilerin olup olmayacağı seçilir. 
  • Şirket faaliyetlerinin yürütüleceği iş yerinin kira olup olmadığı seçilir. Kiralanarak kullanılan iş yerlerinde bulunan şirketler için stopaj vergisi süreci farklıdır. 
  • Sonrasında şirketin hangi usulde vergilendirileceği seçimi yapılır. Sıcak satış yapan işletmeler basit usulde vergi öder. E-ticaret oluşumları ise gerçek usulde vergi ödemesi yapar.
  • Şirketin işe başlama tarihi yazılır. İşe başlama bildiriminin en geç 10 gün içerisinde yapılması gerekir; aksi takdirde usulsüzlük cezası uygulanır.

Bu adımlardan sonra yoklama bildiriminin gönderilmesi beklenir. Yoklama bildirimi, gerekli yasal kontrollerin yapılması anlamına gelir. Yoklama bildirgesi SMS ya da e-posta şeklinde gönderilir. Yoklama süreçleri tamamlandıktan sonra online şirket kurmak için gerekli olan bütün işlemler tamamlanmış olur. Vergi dairesi memurları yoklama için belirtilen iş yeri adresine geldiklerinde iş yeri sahibinin bulunmaması ya da yoklamanın yapılmaması, şirketin kurulmasına engel teşkil eder. 

Online Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online şirket kurmak için işlemlerden önce ve sonra şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • İş plan ve modelinin gerçekleştirilecek faaliyete göre seçilmesi önem taşır. 
  • Şirket kurulmadan önce büyük sermayeler kullanmak olumlu olmayabilir. Şirket kuruluşunun pozitif sonuçlanacağı kesin değildir. 
  • Şirket kuruluş formunun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekir. 
  • Kuruluş aşamasında belirtilen işe başlama tarihinden en geç 10 gün sonra bildirim yapılmalıdır. 
  • Belgeler gönderildikten sonra vergi memurlarının yoklama işlemleri için iş yerine gelmesi beklenmelidir. Yoklama tamamlanmadan vergi levhası almak mümkün değildir. Yoklama sırasında vergi memurları, şirketin ticari faaliyete uygun olmadığına karar verebilir ve bu durumda şirketin kurulması mümkün değildir. 

Online Şirket Kurma Maliyeti

“Online şirket nasıl kurulur?” sorusuna cevap arayan girişimciler, aynı zamanda sürecin doğuracağı toplam maliyeti öğrenmek isterler. İnternet üzerinden şahıs şirketi kurmak, alternatif yöntemlere nazaran daha avantajlı olsa da maliyetsiz değildir. Gerçekleştirilmesi gereken ödemelerin miktarı yıllara ve dönemlere göre değişiklik gösterebilir.

  • Şirket kurulum bedeli 600 TL’dir. 
  • Noter şubelerinden alınabilen imza beyannamesi için 147 TL ödeme yapılır. 
  • Yine noter şubesinden verilen vekâletname 197 TL ödeme gerektirir. 

Önceki yazımıza https://www.taxationistanbul.com/stopaj-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.