Kategorisiz

Şirket Nasıl Kurulur? Şirket Kurmak Hakkında Her Şey

Şirket Nasıl Kurulur? Şirket Kurmak Hakkında Her Şey

Eğer girişimci bir ruhuna sahipseniz ve aklınızda yeni iş fikirleri var ise mutlaka Steve Jobs, Jack Ma, Coco Chanel isimlerini mutlaka duymuş, bu isimlerin başarı hikayelerinden ilham alarak kendi şirketinizi kurmayı hayal etmişsinizdir. Ancak sıfırdan yeni bir şirket kurmak, pek çok zaman zor ve karmaşık bir işlem olarak görünür ve şirket kurma planlarınızdan vazgeçmenize neden olabilir. Aslında kendi işinizin patronu olmak hiç de düşünüldüğü kadar zor değildir.

Kendi şirketinizi kurarak fikrinizi bir iş dalına dönüştürmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz! Hazırladığımız bu rehberde şirket kurmak isteyenler tarafından sıkça merak edilen soruların cevaplarını ve Türkiye’de şirket kurmadan önce bilmeniz gerekenleri öğrenebilir, kendi girişimcilik yolculuğunuza hazır bir şekilde başlayabilirsiniz.

Şirket Nasıl Kurulur?

Girişimcilik yolculuğuna başlamadan önce yapması gereken ilk şey, “Neden kendi işimi kurmalıyım?” sorusuna yanıt vermek olmalıdır. Günümüzde şirket kurmak, eski dönemlere kıyasla çok daha kolay hale gelse de bu fikir, çok sabır isteyen bir süreçtir. Haliyle bu süreçte motivasyonunuzu her zaman yüksek tutmalısınız.

Öncelikle neden şirket kurmak istediğinizi ve bu isteğinizi nasıl bir iş alanı haline getireceğinizi iyi düşünmelisiniz. Eğer kendi şirketinizi kurma fikrinizden eminseniz ve bu süreçte kendinize güveniyorsanız, bir sonraki adınız ise sizin için en avantajlı şirket türünü bulmak olmalıdır. Şirketler; şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket olmak üzere üç farklı gruba ayrılır.

Şahıs Şirketi Kurulum Süreçi

Şahıs şirketi, tek kişiyle ya da az sayıda ortak ile kurulan, sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği şirket türüdür. Şahıs şirketleri hem kurması hem de kapanması en kolay olan şirket modelidir. Bu yüzden şirket kurmak isteyenler tarafından en çok tercih edilen türdür.

Fakat bu şirketlerde ortaklık devri oldukça zor bir süreçtir. Örneğin; şahıs şirketine ortak olan bir kişi kendi payını devretmek istediğinde, tüm ortaklar tarafından bunun kabul edilmesi gerekir. Şahıs şirketi türünde ortaklar gerçek kişilerdir ve bu yüzden şirkete ait tüm borçlardan ve tüm mal varlıklarından sorumludurlar. Şahıs şirketinin unvanında genellikle kurucu kişinin adı ve soyadı yazar ve şirket, sahibinden bağımsız olamaz.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şahıs şirketleri, daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelere hitap eden, hızlıca kurulabilen, düşük maliyetli bir şirket tipidir. Eğer şirket kurmak için şahıs şirketi türünü seçmek istiyorsanız, Taxation Istanbul’dan muhasebe ve mali müşavirlik danışmanlığı alabilirsiniz. Şahıs şirketinizi kurmak için;

  • Mali müşavir vekaleti,
  • Tapu fotokopisi ve kira kontratı,
  • Nüfus cüzdan sureti,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • İmza beyannamesi,
  • İkametgah,
  • Ruhsat ve araç alış senedi gibi belgeler yeterli olacaktır.

Bireysel şirket kurmak isteyenlerin merak ettiği diğer konu ise bu işlemlerin toplam maliyetidir. Şahıs şirketi kurmak için çok yüksek miktarlarda sermayeye ihtiyacınız yoktur.

Şahıs Şirketi Açmanın Ortalama Maliyeti Nedir?

Şahıs türünde şirket kurma maliyetleri yıllara göre farklılık gösterebilir. Bu noktada tek tek bir maliyet hesabı çıkarmak biraz zor olsa da ortalama maliyetler şu şekilde hesaplanabilir:

  • Noterden alınacak imza beyannamesi: 100 TL
  • Şirket kuruluşu için servis bedeli: 250 TL
  • Vergi dairesi ile yapılan sözleşmenin damga vergileri: 52 TL
  • Muhasebeci vekalet bedeli: 148 TL

Özetle kuruluş aşamasındaki toplam maliyeti 550 -700 TL gibi bir aralıkta düşünebilirsiniz.

Limited Şirket Kurulum Süreçi

Limited şirket çeşidi, sermaye şirketleri sınıfına dahildir. Limited şirket türünde hissedarlar ve yöneticilerin ayrı olarak kendi yasal kimlikleri bulunur. Limited şirkette, şirket tüzel ve ayrı bir kişiliğe sahiptir. Şirket, kendi başına dava açabilir ya da sözleşmeler yapabilir. Şirket bir dava ile karşı karşıya kaldığında ise yönetici ve hissedarlar, borcu ödemek için kendi mal varlıklarını satmak zorunda değillerdir. Bu yasal ayrım sayesinde yönetici ve hissedarlar, diledikleri zaman şirketten para alamazlar. Çünkü şirketten kazanılan para kişilere değil, şirkete aittir.

Limited Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Limited şirket kurmak için 10.000 TL sermaye ve en az bir, en fazla da 50 adet ortağınızın olması gereklidir. Taxation Istanbul mali müşavirlik danışmanlığı ile limited şirketinizi kolayca kurabilirsiniz. Limited şirketi kurmak için gerekli belgeler;

  • Dilekçe
  • Vesikalık fotoğraf
  • Oda kayıt beyannamesi
  • İş yerine ait kira kontratı
  • Kuruluş vekaleti belgeleri olarak sıralanabilir.

Anonim Şirket Kurulum Süreçi

Anonim şirket çeşidi, sabit vergi oranı olduğundan yüksek gelirli firmalar için uygun bir modeldir. Bu şirket türünde ortak sayısı sınırsızdır ve hissedarlar, ortaklıktan çıkarılamaz. Anonim şirket, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabilir. Anonim şirketlerin illegal olmayan her alanda faaliyet gösterme yetkisi vardır. Bu şirketlerde hisse devri sözleşme ile yapılır ve istenirse halka açılabilir. Eğer şirket kurma konusunda yatırım almayı düşünüyorsanız, anonim şirket sizin uygun bir tercih olacaktır.

Anonim Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Anonim şirket kurmak için 50.000 TL sermayeye sahip olmanız gerekir. Bu tür şirketlerde, ortak sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur. Anonim şirket kurmak için;

  • Dilekçe
  • Ana sözleşme onayı
  • Tüm ortaklar için imza beyannamesi ve nüfus cüzdan örneği
  • Oda kayıt beyannamesi
  • Sermayenin yatırılmış olduğunu kanıtlayan dekont
  • İkametgah belgesi
  • Ortaklar sermaye oranı
  • Belirlenen şirket temsilcisi
  • Noter tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi
  • Reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı gibi belgeler gerekli olmaktadır.

Online Şirket Kurulum Süreçi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e- ticaret ekosistemi günden güne hızlı büyüyor. Bu durum online şirket nasıl kurulur sorusunu, işini internete taşımak isteyen pek çok kişinin en merak ettiği sorulardan biri haline getiriyor.

Online ticaret sitesi kurmadan önce yapmanız gereken ilk şey, size en uygun olacak iş modelini tercih etmektir. E-ticaret iş modelleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • B2B: Şirketten şirkete satış yapılan modeldir. Toptan satış yapan şirketlerin ürünlerini, tüketiciler için satış yapan firmalara satması bu iş modeline örnek gösterilebilir.
  • B2C: Şirketten tüketiciye yapılan satış modelidir. En fazla tercih edilen iş modellerinden biri haline gelmiştir. İşletmeler kendi ürünlerini ya da tedarik ettiği ürünleri, tüketiciye satarlar.
  • C2C: Tüketiciden tüketiciye yapılan satış modelidir. İkinci el ürün satışı yapılabilen platformlar, C2C iş modellerine örnek olarak gösterilebilir.

Online Şirket Kurmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Eğer e-ticaret alanında şirket kurmak istiyorsanız hem bankalarla anlaşabilmek hem de vergi yükümlülüklerinizi yerine getirebilmek için şirket olmak zorundasınız. Online ticaret yapabilmek için şahıs ya da limited şirketi kurabilirsiniz. Aynı zamanda Ticaret Odası’nda kaydınız da bulunmalıdır. Bankalardan sanal pos almak için web siteniz SSL Sertifikalı olmak zorundadır.

İnternetten alışveriş yapan tüketicileri korumak için ETBİS adında bir uygulama bulunuyor. E-ticaret yapmak istiyorsanız, ETBİS kaydı yapmanız zorunludur.

Kendi Şirketini Kurmak İstiyorsanız Bunlara Dikkat

  • Şirket kurmak için ilk olarak işletme tipinizi seçmeniz gerekir. Fikirleriniz neler ya da hizmet mi vereceksiniz yoksa ürün mü satacaksınız gibi sorulara cevap vererek işe başlayabilirsiniz.
  • İşletme türünüze ve ne iş yapacağınıza karar verdikten sonra yapmanız gereken şey ise iş planı hazırlamaktır. Hedef kitleniz kimler, işin maliyeti ne kadar olacak, neler yapmanız gerekiyor gibi soruların cevaplandığı bir iş planı hazırlamalısınız.
  • Üçüncü adımda ise doğru fiyatlandırma yapmak yer alır. Satışa sunduğunuz ürün ya da hizmeti hem masraflarınızı karşılayacak hem de kar getirecek şekilde fiyatlandırmanız şarttır.
  • Son aşamada ise yapılması gereken işletmenizi tanıtmaktır. Bunu sağlamak için akıllıca bir pazarlama modeli hazırlamalı, böylece işinizin reklamını en iyi şekilde yapmalısınız.

Önceki yazımızı https://www.taxationistanbul.com/turkiyede-sirket-kurmadan-once-bilmeniz-gerekenler/ linkinden okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.