Kategorisiz

Yurt Dışında Yaşayarak Türkiye’de Şirket Kurmak

Yurt dışında yaşayarak Türkiye'de şirket kurmak

Son yıllarda Türkiye’de şirket kurmak, özellikle yurt dışında yaşayanlar için oldukça cazip hâle gelmiştir. İstihdam avantajı, pazar potansiyeli ve vergi düzenlemeleri ile Türkiye, tam yatırım yapılacak ülke konumundadır. Günden güne artan devlet desteği, yurt dışında yaşayarak Türkiye’de şirket kurmak isteyenlere cazip fırsatlar yaratmaktadır. Ancak Türkiye’de şirket kurmak isteyenlerin;

  • Türkiye’deki hukuki süreçler,
  • Şirket kuruluşuna ilişkin adımlar,
  • Kurulacak şirketin türü

gibi konularda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Yabancı Biri Türkiye’de Şirket Kurabilir mi?

Türk pasaportu bulunmayan kişiler de Türkiye’de şirket kurabilirler. 4875 sayılı Doğrudan Yabancılar Yatırımcılar Kanunu, yabancı yatırımcılara yurt dışında yaşayarak Türkiye’de şirket kurma hakkını vermektedir. Bu kanun;

  • Yabancı yatırımların teşviki,
  • Eşit muamele,
  • Yatırım serbestisi

gibi haklarla, yabancı yatırımcıların Türkiye’de hukuki güvencesini devlet koruması altına almıştır. Yabancılar bu kanuna tabi olmakla birlikte, 6102 sayılı Türk Ticari Kanunu’na ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerine de tabii olmaktadırlar.

4875 sayılı yasaya dayanarak yabancılar, Türkiye’de Türklerin kurma hakkına sahip oldukları her türlü şirketi kurabilmektedirler.

Yine de Türkiye’ye yatırım yapacak olan bazı şirketlerin Bakanlık’tan ön onay alması gerekmektedir.

Hangi Şirketler Bakanlık’tan Ön Onay Almalıdır?

  • Bağımsız Denetim Şirketleri,
  • Bankalar,
  • Döviz Bürosu İşletecek Şirketler,
  • Faktoring Şirketleri,
  • Finansal Kiralama Şirketleri,
  • Genel Antrepo ile Uğraşan Şirketler,
  • Gözetim Şirketleri,
  • Holding Şeklinde Kurulan Anonim Şirketler,
  • Tarımsal Ürünlerin Lisanslı Depoculuğu ile Uğraşan Şirketler,
  • Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketleri,
  • Ticaret Borsası Şirketleri,
  • Tüketici Finans ve Kart Servisleri Şirketleri,
  • Varlık Yönetim Şirketleri.

Yukarıda belirtilen şirketlerin öncelikle Bakanlık’tan ön onay almaları ve onay süreci tamamlanınca kurulmaları gerekmektedir.

Yabancı gerçek ve tüzel kişiler, şirketlerini kurarken Türkler ile aynı yükümlülükleri yerine getirmektedirler. Şirket kurulurken; 

  • Şirket sözleşmesinin hazırlanması ve kurucuların imzalarının tasdik edilmesi gerekmektedir.
  • Şirket yetkililerinin imza beyanları hazırlanmalıdır.
  • Rekabet kurumu payı ile nakdi sermaye ödenmelidir.
  • Tescil sicili için Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmalıdır.

Yurt dışında yaşayarak Türkiye’de şirket kurmak isteyenler, bu hukuki prosedürlerden dolayı alanında uzman kurum ve avukatlardan destek almalılardır.

Oturma İzni Olan Yabancılar Türkiye’de Şirket Kurabilirler mi?

Oturma izni olan yabancılar da Türkiye’de şirket kurabilmekte olup diğer Türk vatandaşlarıyla aynı haklar altında şirket kurulumlarını gerçekleştirmektedirler.

Pasaport ile Şirket Açılır mı?

Kuracağınız şirket için pasaportunuzun tercümesinin noter onaylı sureti gerekmektedir. Bu suret, Türkiye’deki şirketin kurulum sürecinde MERSİS sistemi üzerinden yapılacak tescil işlemlerinde kullanılacaktır. 

Hangi Ülkede Şirket Açmak Daha Avantajlıdır?

Ticaret artık globalleşmiştir. Bundan dolayı şirketlerinizin kazancını artırmak için dünya üzerinde en uygun ülkeyi bulmak büyük avantajdır. Ülkelerin yabancı yatırımcılara davranış şekilleri, vergi avantajları ve şirketinizin hakları için yürüttükleri hukuki prosedürler, yabancı yatırımcıların şirketlerini hangi ülkeye kuracakları konusunda önemli etmenlerdir. 

Yurt dışında yaşayarak Türkiye’de şirket kurmak, yabancı yatırımcılar için oldukça güçlü bir seçenek olarak bulunmaktadır. Türkiye’nin, yabancılara kendi vatandaşları ile aynı prosedürleri uygulaması ve aynı hakları vermesi, ülkeyi yatırım için cazip bir hâle getirmektedir. Ayrıca istihdam ve pazar payının da bunda etkisi büyüktür.

Avrupa’da ise Estonya, yabancı yatırımcılar için güçlü bir seçenektir. 3 milyonluk nüfusa sahip Estonya, e-vatandaşlık sistemini kurması sayesinde Estonya’da yaşamadan kişilere vatandaşlık vermekte ve şirket kurulumunu kolaylaştırmaktadır. Tüm işlemlerinizi online olarak halledebilirsiniz.

İsviçre, sunduğu vergi avantajları ve yaşam kalitesinin yüksekliği ile yine en çok tercih edilen ülkelerden birisidir. Büyük firmalar için gelir vergisi %8.5, tüzel kişiler içinse %4.25’lik olan oran, kurulacak şirketler için büyük bir vergi avantajı sağlamaktadır. Ayrıca İsviçre’deki şirket işlemleri yalnızca 6 gün sürmektedir.

Online bir şirket kurmak istediğinizde ise tercihiniz Singapur olabilir. Tüm işlemlerin 3 gün sürdüğü ülkede sermaye kazanç vergisinin olmaması, şirket kurmak isteyenler için büyük bir avantaj olarak göze çarpmaktadır.

ABD, tabii ki şirket kurmak isteyen herkesin arzusudur. Güçlü ekonomisi, pazar hacmi, dünya siyasetine ve ticaretine yön veren yapısı ile öne çıkan ülke konumundadır. Şirket açılış işlemleri ise 7 gün gibi bir sürede halledilebilmektedir.

Önceki yazımızı https://www.taxationistanbul.com/e-ticaret-hukuku-nedir/ linkinden inceleyebilirsiniz.

2 thoughts on “Yurt Dışında Yaşayarak Türkiye’de Şirket Kurmak

  1. Ender dedi ki:

    Merhaba ben Ender, Almanyada Dogma büyüme bir Türk Vatandaşı olarak Türkiye’de E-Ticaret şirketi kurmak istiyorum. Türkiyede Yurtdışında yasiyan bir vatandaş olarak hangi süreçleri göz önünde bulundurmam gerekir ve kuracağımız şirketi Almanya’dan yönetme mümkünati varmıdır?
    Şimdiden bilgilerinize Tesekür ederim.

    Saygılarla Ender

    1. info@roible.com dedi ki:

      Merhabalar,
      Tüm süreçleri detaylı bir şekilde sizin kontrolünüzde biz yönetiyoruz.
      Kuracağınız şirketi Almanya’dan yönetebilirizsiniz.
      Diğer bilgiler için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.