Kategorisiz

İş Kurmak: Hangi Şirket Türünü Seçmeliyim

İş Kurmak: Hangi Şirket Türünü Seçmeliyim

İş kurmak amacıyla ilk adımları atarken öncelikle hangi şirket türünü seçeceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Günümüzde kurabileceğiniz farklı ticaret şirketleri söz konusudur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şahıs Şirketi
  • Limited Şirket
  • Anonim Şirket

Günümüzde şirket sahibi olmak isteyen her girişimci gibi iş kurmak için hangi şirket türünü seçeceğinize karar vermek mi istiyorsunuz? Kuruluş amacınız, yönetimsel farklılıklarınız ve ürün/hizmet bağlılığınıza göre şirket türünüzü belirlemeniz gerekmektedir. Bu yazımız ile ticari risk ve iş hacminizi göz önünde bulundurarak harekete geçebilir ve hangi şirket türü hangi durumlarda avantaj ve dezavantaj sağlıyor bunlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Şahıs Şirketi

Türkiye’de şirket kurma maliyetleri incelendiği zaman ortak ekonomik çıkarlar elde etmek amacıyla bir veya birden fazla ortak ile açılabilen şahıs şirketleri maliyeti iş kurmak için en uygun olan şirket türleri arasına girmektedir. Kolay kurulabilme ve düşük maliyeti sebebi ile de günümüzde en çok tercih edilen şirket tipidir diyebiliriz. Şahıs şirketlerinin avantajlarından bahsetmek gerekirse;

  • Kolay ve düşük maliyetle kurulabilmektedir.
  • Şirket kurulum aşamasında mali müşavire ödenecek olan hizmet bedeli en düşük şahıs şirketlerindedir.
  • Defter tasdik ücretleri düşüktür.
  • Kuruluş süreci oldukça kısadır. Açmak istediğiniz şahıs şirketini 1-2 gün içerisinde işlemlerini tamamlayarak açabilirsiniz.
  • Şirket gelirine dayalı bir vergilendirme sistemi bulunmaktadır.
  • Kapatmak istediğiniz zaman 1 gün içerisinde kolaylıkla kapatabilirsiniz.
  • Bütün sorumluluklar ve yetkiler şirket sahibine aittir.

Tabi avantajları olduğu gibi şahıs şirketlerinin dezavantajları da bulunmaktadır. Bunları da göz önünde iş kurmak için açacağınız şirket türüne karar vermeniz gerekmektedir;

  • Ortaklık değişkenliğinin güçlüğü: şirket içerisinde hisse devri en zor olan şirkettir. Bütün ortakların rızası olmadığı taktirde bu şirket türünde hisse devri yapılamamaktadır.
  • Bankalar tarafından anonim veya limited şirketine oranla daha düşük itibara sahiptir ve bu sebeple de kredi ve ticari kredi süreçleri uzun sürebilmektedir.

İş kurmak istediğiniz şahıs şirketinizi Taxation İstanbul danışmanlığı ile de kolaylıkla açabilirsiniz. Bizimle anlaşarak vekalet izni verebilir ve imza sirküleri, şirket adresi, tapu ya da kira sözleşmeniz, nüfus cüzdanınız, ikametgâh bilgileriniz gibi gerekli bilgileri paylaşarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Limited Şirketi

İş kurmak için tercih edilebilen bir diğer şirket tipi, minimum 10.000TL sermaye ve bir ortak ile açılabilen limited şirkettir. İktisadi bir amaç doğrultusunda ve tüm ortaklara ait sorumlulukların şahıs şirketine kıyasla daha kısıtlı olmasını istediğiniz bir durum var ise limited şirketi tercih edebilirsiniz. Çoğu girişimci iş kurmak için başlangıç aşamasında limited şirketin sermaye yatırımı kaynaklı şahıs şirketini tercih edip zamanla da limited ya da anonim şirkete doğru evrimleşme geçirmektedir.

Uygulama da sıkça rastladığımız bu evrimleşme sürecinin sebebi ise zamanla daha sağlam bir yapılaşma ihtiyacının doğmasından kaynaklıdır.İş kurmak için limited şirket türünü açmaya karar vermenizi sağlayacak başlıca avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Şirket içerisinde herhangi bir avukat bulundurma zorunluluğunuz yoktur.
  • Limited şirket türü sabit oranlı vergi ödemesi gerçekleştirir.
  • Şahıs şirketine göre daha kurumsal bir imaj çizmektedir.
  • Kurulum aşamasında sermayenizi nakit olarak tamamlama kısıtınız yoktur. 24 ay içerisinde minimum koşul olan 10.000TL sermayeyi tamamlamak gerekmektedir.
  • Vergi avantajı bulunmaktadır.

Dezavantajlarından da bahsedecek olursak;

  • Ortak sayısı 50 sınırlandırılmıştır.
  • Kamu borçları herhangi bir sebeple şirketten tahsil edilemez ise bütün ortaklar sermaye payları oranınca sorumlu tutulmaktadır.
  • Satış işlemlerinde gelir vergisine tabi tutulur.
  • Ticari faaliyetler sonlandırılmak istenirse şahıs şirketi kadar kolay kapatılamaz. Öncelikle minimum 6 ay süren tasfiye sürecine girilir.

Her girişimci yıllık satış hedefi, büyüme planları, ortaklık yapısı, sermaye, kurumsal imaj, vergi muafiyetleri, kamu teşvik ve destekleri, yatırımcı durumu ve işin sürekliliği gibi pek çok konuyu iyi bir şekilde analiz ederek iş kurmak için doğru şirket türü seçimini yapmalıdır. Bu bağlamda kısa bir sürede fikrinizi hayata geçirmek için şahıs firması mantıklı gibi görünse de uzun dönemli sermayeye dayalı bir plan yapıldığında limited şirketi daha uygun olmaktadır. Taxation İstanbul desteği ile bütün kriterleri sizler ile inceliyor ve size uygun olan şirket türüne birlikte karar vermenizi sağlıyoruz.

Anonim Şirket

İleriye yönelik gerçekleştirmek istediğiniz büyük ölçekli bir ekonomik faaliyet için iş kurmak istiyorsanız anonim şirket türünü tercih etmelisiniz. Anonim şirket sermayesi belirli paylara bölünmüş olan ve pay sahiplerinin taahhüt etmiş oldukları sermayeleri ile şirkete karşı sorumluluğu bulunan şirket türüdür. “Neden anonim şirketi tercih etmelisiniz?” sorusunun cevabını avantaj ve dezavantajları ile diğer şirket türleri arasında karşılaştırma yapmamız gerekirse,

Avantajları;

  • Şirket kurulumunun ardından iki yıllık bir süreç geçmesi itibariyle şirket pay senedinin satılması kaynaklı elde edilen kazanç gelir vergisine tabi tutulmaz.
  • Hisse satışlarının noterden yapılma mecburiyeti bulunmamaktadır.
  • Şirket sözleşmesi sermayenin yarısını temsil eden ortakların kararı ile istendiği zaman değişebilmektedir.
  • Minimum 1 maksimum 500 kişi ile şirket kurulabilir.
  • Hisse devri limited şirkete göre daha kolay gerçekleştirilmektedir.
  • Menkul kıymetler çıkararak halka açılabilirler.

Dezavantajları;

  • Minimum 50.000TL asgari sermaye şartı vardır. Bu tutarın minimim %25’lik oranı kuruluş aşamasında bankaya bloke ettirilmeli ve 24 ay içerisinde kalan sermaye tamamlanması gerekmektedir.
  • Sermayesi 250.000Tl’yi geçmesi durumunda avukat bulundurma zorunluluğu vardır.
  • Genel kurul toplantıları bakanlık temsilcili dahilinde gerçekleştirilmelidir.

Türkiye’de İş Kurmak İçin Gerekli İşlemler

Türkiye’de iş kurmak için gerekli olan işlemleri şirket türleri arasından hangisine yöneleceğinize göre değişir. Her şirket türünde farklı işlemler söz konusudur.

Genel olarak bahsedilmesi gerekirseöncelikli olarak birtakımevrakların oluşturulmasına ihtiyaç duyulacaktır. İş kurmak için öncelikleri; sermaye şartı, ortak şartı ve o şirket türlerinden hangisi kurulacaksa özel olarak şartlar oluşturulur ve şirket esas sözleşmesi oluşturulur.

Daha sonra ticaret siciline tescil edilmesi gerekir. Tescilden sonra genel olarak şirket kurulmuş olur. Burada adres, kimlik vs. beyanların, gazete ilanlarının eksik yapılması büyük önem taşır. Kuruluş işlemlerinden sonra da şirkete türüne bağlı olarak zorunlu bölgelerin belirli zamanlar içerisinde kurulması ve toplanması gerekir.

İş kurmak amacıyla çıktığınız bu yolda yapılması gereken adımlardan birisi de şirket kuruluş faaliyetlerinde sırası ile ticari faaliyete, ortaklara, ilgili sicil müdürlüğüne vs. birçok şarta göre farklı işlemlerin yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. İş kurmak için şirket kuruluşu öncesinde bir takım ön hazırlıkların yapılması gerekebilir. Bundan dolayı sürecin deneyimli şirketler hukuku avukatı ile yürütülmesinde her zaman fayda vardır. Taxation İstanbul olarak bu sürecin tamamında size destek sağlıyoruz. “Hangi şirket türünü seçimi sizler için uygundur?” başlığı ile çalışmaya başlıyor ve gerekli bütün işlemleri gerçekleştirmeniz konusunda tam danışmanlık hizmeti sağlıyoruz.

Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?

Şirket gruplarının her biri kendi arasındayazımızda da belirttiğimiz üzere farklı avantajlar ve dezavantajlariçerir. Bunlar sadece yukarıda anlattıklarımızla sınırlı değildir.

Yukarıda bahsettiklerimiz arasında iş kurmak için şirket türleri nelerdir, şirket türlerinin genel özellikleri ve hangi şirket türleri daha avantajlı gibi konularını ele aldık. Şirketler hukuku çok kapsamlıdır. Burada bahsettiklerimiz iş kurmak da şirketlere yalnızca genel bir bakış niteliğindedir. Bu yüzden daha net bir sonuç ve değerlendirme yapabilmek amacıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye’de şirket kurmak hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.taxationistanbul.com/turkiyede-sirket-kurmak/ linkindeki sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Önceki yazımızı https://www.taxationistanbul.com/turkiyede-sirket-kurma-maliyetleri/ linkinden okuyabilirsiniz.

One thought on “İş Kurmak: Hangi Şirket Türünü Seçmeliyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.